Deist Ve Ateistlere Cevaplar

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

    İspanyadaki Darbeler Ve Gelişen Süreçte Ordunun Kendini Franconun Koruyucusu Ve Rejimin Savunucusu Konumunda Görmesi. Tıpkı Kemalisst Ordunun Bu İdeolojik Tavırda Olduğu Gibi

    Admin
    Admin
    Efendi Hazretleri
    Efendi Hazretleri


    Mesaj Sayısı : 92
    Puan : 240
    Kayıt tarihi : 03/08/10
    Yaş : 43
    Nerden : İslambol İnşaAllah

    İspanyadaki Darbeler Ve Gelişen Süreçte Ordunun Kendini Franconun Koruyucusu Ve Rejimin Savunucusu Konumunda Görmesi. Tıpkı Kemalisst Ordunun Bu İdeolojik Tavırda Olduğu Gibi  Empty İspanyadaki Darbeler Ve Gelişen Süreçte Ordunun Kendini Franconun Koruyucusu Ve Rejimin Savunucusu Konumunda Görmesi. Tıpkı Kemalisst Ordunun Bu İdeolojik Tavırda Olduğu Gibi

    Mesaj tarafından Admin Perş. Mart 31 2011, 14:40

    İspanya’dan Sivilleşme Dersleri

    Narcis Serra, General Franco’nun Ölümünden Sonra İspanya’yı Sekiz Yıl Yöneten Ve Sistemdeki Asker Vesayetini Kaldırıp Sivil İradeyi Hakim Kılan Hükümetin Savunma Bakanı Olarak Sivilleşme Reformlarına En Hayatî Katkılardan Birini Sağlamış Olan Çok Önemli Bir İsim.

    Geçen Hafta TÜSİAD’ın Davetiyle Geldiği Türkiye’de Verdiği Bir Mülâkattan Bazı Anekdotlar: “Bakan Olarak Atandığımda Yerine Getirmem İçin Tek Bir Hedef Verildi: Artık Daha Fazla Darbe Görmeyeceğimizden Emin Olmak. 1981 Şubat’ında Bir Darbe Yaşadık.Bunun Ardından Toplumda Askerî Güçlerle Sorunları Çözmemizin Ve Askeri Devlet Yapısının Altına Getirmenin Tek Yolunun Reform Yapmak Olduğunu Anladım. “Franco Öldüğü Zaman İspanyol Ordusu Kendisini Franco Rejiminin Gardiyanı, Rejimin Devamı İçin Çok Önemli Aktör Olarak Gördü Tıpkı ****** Olayında Olduğu Gibi . Franco Gibi, Faşist Sistemin Devamına İnanan Bir Ordu.

    “Savunma Bakanlığının Güçlendirilmesi, Ordunun Bütçesinin Kontrol Edilmesi, Personelin Seçimi, NATO V.B. Örgütlerdeki Siyasetin Belirlenmesi Gibi Pek Çok Konuyu Savunma Bakanlığının Götürüyor Olması Çok Önemliydi. Adım Adım Bunları Hallettim. Genelkurmay Başkanı Ve Üst Düzey Komutanlarla Sayısız Toplantı Yaptım.

    “Onların Siyasete Müdahale Etme Anlayışı Vardı. Siyasî Süreçlere Dahil Olan, ‘Anayasa Böyle Olmalı, Ordu Buna İzin Vermeyecek’ Diyen Birkaç Generali Görevden Aldım. Ama Sayıları Bir Elin Parmaklarını Geçmez. Bunu Sadece Başka Şansım Kalmadığı Zaman Yaptım. Askerler, Reformların, Kendileri İçin De İyi Olacağına İnanmalı.“Ordu Mensuplarını İzole Ederek, Askere Rağmen Orduda Reform Yapamazsınız. Orduda Gerçek Bir Reform, Askerlerin Desteği Alınmadan Yapılamaz. Ordunun Demokratikleşmesi, Diğer Alanlardaki Demokratikleşme Süreci İle Tamamlanması Gereken Kapsayıcı Bir Süreç Olmalı.

    “Askerî Reform, Sadece Yasa Değiştirmekle Değil, Ancak Ordu İçindeki Düşünce Tarzının Değişimiyle Olabilir. Yaptığınız Tüm Reformların Bizzat Ordu Tarafından Da Kabul Edilmesi Gerekiyor.“Ordu, İdeolojisi Olan Bir Kurum Olmamalı. Ordu Mensuplarının Kendilerine Özgü İdeolojileri Olabilir. Ortak Bir İdeolojik Tavır Olmamalı. “Bazı Değişikliklerin Çok Hızlı Gelişmeyeceğini Biliyordum, Adım Adım İlerledim. Bu Süreçte Sadece Askeriyenin Değil, Siyasî Partilerin De Mentalite Değişimi Gerekiyor. Toplumun Bu Konulara Daha Duyarlı Hale Gelmesi;

    Milletvekilleri, Gazeteciler, Akademisyenlerin De Güvenlik Konularından Anlamaya Başlaması Gerekiyor. Herkesin Bilgilendirilip Süreçlere Dahil Edilmesi Gerekli.

    “ETA Çok Sayıda Askeri Öldürdü. Ama Buna Rağmen Biz Hiçbir Zaman Ordunun ETA’ya Karşılık Vermesine İzin Vermedik. ETA İle Sadece Polis Mücadele Etti. Çünkü Hiçbir Zaman ‘Biz İspanya Ordusu, İspanya İle Savaş Halindeyiz’ Demelerine İzin Vermek İstemedik.

    ‘Bu Bir Savaş Değil, Siz Teröristsiniz’ Demek İçin Polis Onlarla Mücadele Etti. Dünyanın Pek Çok Yerindeki Olaylar Da Göstermiştir Ki, Terörislere Askerlerin Karşılık Vermesi İyi Bir Sonuç Vermiyor.Hiçbir Siyasî Sorunun Askerî Çözümü Yoktur. Bu Nedenle, Orduların ‘Ekstra Güce İhtiyacım Var, Çünkü Terör Var’ Argümanına Bu Açıdan Yaklaşılmalı.

    “Sağlıklı Bir Demokraside Ordunun Yeri, Seçilmişlerin Kararlarını Uygulayan, Kamu Yönetiminin Bir Departmanı Olmak. Silâhlı Kuvvetler Yargı, Yasama Veya Yürütme İle Diyalog Halinde Olabilecek Bir Yapı Değil; Yürütmenin Bir Parçası.

    “Sosyalist Partinin Çok Büyük Bir Zaferi İle İktidara Geldim. Arkamda Müthiş Bir Halk Desteği Vardı, Parlamentoda Çoğunluk Bizdeydi Ve Bu Durum Tam Sekiz Yıl Sürdü. Sekiz Yıl, Bir Siyaseti Ortaya Koyup Uygulamak İçin Yeterli Bir Zaman.”Evet, Şenay Yıldız’ın Yaptığı Ve 25.3.11 Tarihli Akşam Gazetesinde Yayınlanan Mülâkattan Aktardığımız Bu Pasajlar, Hâlâ Sivilleşme Sancıları Yaşayan Türkiye’nin, Benzer Sıkıntılara Maruz Kalmış Olan İspanya’dan Alacağı Çok Önemli Dersler Olduğunu Gözler Önüne Seriyor, Değil Mi?


      Forum Saati Perş. Mayıs 16 2024, 00:15